Prevenirati rizike od požara

Požar predstavlja veliki rizik. Ako ne uzrokuje izravne žrtve (smrti, opekline, trovanje dimom), socioekonomske posljedice mogu biti katastrofalne: materijalna šteta, gubitak proizvodnje, ali i gubitak kupaca, tehnička nezaposlenost i dr.
Zato  je važno procjeniti  rizik od požara i poduzeti potrebne mjere  prevencije.

Prvo je sprečavanje rizika od požara ili eksplozije na radnom mjestu kao dio  cjelokupnog pristupa sprečavanju profesionalnih rizika. Sastoji se prije svega u otklanjanju uzroka požara ili eksplozije, posebice pri projektiranju i postavljanju radnih mjesta ili postavljanju proizvodnog procesa.

Ako dođe do požara ili eksplozije, važno je ograničiti njihove učinke: na ljude, objekte, opremu, instalacije i šire.

Preventivne mjere koje treba provoditi stoga se prvenstveno moraju usmjeriti na goriva, oksidanse, izvore paljenja, organizaciju rada te obuku zaposlenika.

Podizanju svijesti u radnim okruženjma i javnosti o ovoj temi može pomoći i novi animirani film, koji s humorom i lakoćom, u 8 sekvenci ilustrira rizike od požara i eksplozije na radnom mjestu, prikazuju radne situacije u kojima su Napo i njegovi kolege suočeni s ovim profesionalnim rizikom te opisuje korake koji se mogu poduzeti za smanjenje rizika.

U glavnoj ulozi u ovom filmu bez verbalne komunikacije, čime se omogućava da ga sve osobe razumiju i poistovjete se s njim je Napo; junak niza animiranih filmova, koji predstavlja radnika u bilo kojoj industriji ili sektoru. Često je izložen uobičajenim opasnostima i rizičnim situacijama na radnom mjestu. Ipak, aktivno je uključen u utvrđivanje rizika i pružanje praktičnih rješenja.

Serije animiranih filmova proizveo je konzorcij koji okuplja glavne europske igrače u prevenciji profesionalnih rizika: AUVA (Austrija), DGUV (Njemačka), CIOP (Poljska), INAIL (Italija), INRS (Francuska), SUVA (Švicarska), TNO (Nizozemska) te Europska agencija za sigurnost i zdravlje na radu.

Pogledajte novi film  Napo u… požarnoj uzbuni

 

                                                                                                              Vitomir Begović