Uskoro nacionalna godišnja konferencija o sigurnosti na radu

U organizaciji znanstveno-stručnog časopisa "Sigurnost" i partnera; Zavoda  za istaživanje i razvoj sigurnosti (ZIRS) te Udruge za promicanje zaštite (UPZ), tradicionalna 22. godišnja Konferencija „Izazovi za sigurnost i zdravlje na radu 2023.“, održat će se  8. prosinca 2022. u Kongresnom centru Hotela Antunović, u Zagrebu.

Program uključuje i mogućnost sudjelovanja na četiri tematske radionice koje će se održati kao sastavni dio konferencije 7. i 9. prosinca.

Uz poruku „Znanje je moć, u zauzimanju za sigurno i zdravo radno okruženje!“  program konferencije i sadržaj radionica dizajniran je za širok krug ključnih sudionika; poslodavace, rukovoditelje na svim razinama, predstavnike sindikata, radničkih vijeća, povjerenike radnika za zaštitu na radu, inspektore, stručnjake sigurnosti te zdravstvene djelatnike koji imaju obveze, odgovornosti i interese za razvoj sigurnosti i zdravlja na radu.

Na ovogodišnjoj  Konferenciji  najavljeno  je niz noviteta, koji ovaj događaj na kraju ove i uoči predstojeće godine, s pravom stavljaju u središte interesa.

Konferencija će biti jedinstvena prilika za informiranje iz „prve ruke“ o aktivnostima Europskog parlamenta u promicanju sigurnih i zdravih radnih uvjeta; kako se prijaviti  za sredstva EU fondova za unapređivanje sigurnosti i zdravlja  na radu; kakvi su nalazi i postupanje u praksi inspekcije za zaštitu na radu; kako organizirati siguran rad u kućnom uredu; kako primijeniti novu normu ISO u obveznoj procjeni psihosocijalnih  rizika na mjestu rada; kakva je sudska praksa povezana s odgovornošću poslodavca za štetu na radu; koje su granice nadzora i zaštite privatnosti kod korištenja digitalne tehnologije  u radnom prostoru; kako stručnjaci za upravljanje ljudskim resursima mogu pridonijeti sigurnosti i zdravlju zaposlenih te kako u promijenjenom svijetu rada uskladiti interakciju čovjeka i robota.

Predavači pojedinih tema i voditelji radionica su renomirani stručnjaci u svojim područjima  iz Hrvatske, Austrije i Slovenije.

Osim stručnih izlaganja, predstavnici najvažnijih sudionika (ministarstva za rad, inspekcije zaštite na radu, poslodavaca, sindikata, medicine rada, stručnjaka za zaštitu na radu i organizatora) na okruglom stolu Konferencije, u otvorenom dijalogu, iznijet će poglede  na probleme i prioritete u ostvarivanju sigurnog i zdravog radnog okruženja u sljedećoj godini.

Novost je i da će se na ovogodišnjoj konferenciji dodijeliti i godišnje nagrade za ostvarena iznimna i vrijedna postignuća u području sigurnosti i zdravlja na radu tvrtkama: Carrier d.o.o., Linija koda d.o.o., Lidl d.o.o., DM – drogerie markt d.o.o.; istaknutim pojedincima: prim. dr. sc. Mariji Zavalić, prim. dr. sc. Ani Bogadi Šare, Nenadu Puljiću, dipl. ing. stroj. te doc. dr. sc. Josipi Nakić.

Posebna nagrada za promicanje sigurnosti i zdravlja na radu u televizijskom  novinarstvu dodijelit će se Barbari Majstorović Ivezić za prilog u emisiji Provjereno Nove TV.

Priznanja za najbolje završne radove primit će studenti studija zaštite i sigurnosti u Karlovcu, Rijeci i Sisku.

U ozračju zagrebačkog Adventa za nazočne sudionike na konferenciji bit će priređena  nagradna igra i praktične nagrade, a za sve zainteresirane koji ne mogu osobno prisustvovati Konferenciji, i/ili radionicama  organizirano je i online praćenje.

Osigurane su i brojne pogodnosti za sudionike konferencije: popusti na kotizaciju za prijave do 1. 12. 2022., zatim popust za pretplatnike časopisa Sigurnost, popusti za članove partnerskih organizacija (udruga poslodavaca i sindikata, strukovnih komora i udruga), povoljan paket koji uključuje kotizaciju i jednogodišnju pretplatu na časopis Sigurnost, poseban popust za studente uz mentorstvo i praktičan rad, popust za sve sudionike konfrencije na sljedeću uslugu partnera konferencije tvrtke ZIRS te druge povoljnosti.

Prijava i sudjelovanje na Konferenciji prilika je i za redovito osposobljavanje i usavršavanje poslodavaca, njihovih ovlaštenika, povjerenika radnika za zaštitu na radu, članova radničkih vijeća (ili sindikalnih povjerenika koji su preuzeli tu dužnost), stručnjaka za zaštitu na radu, članova strukovnih komora, kao i svih drugih koji osjećaju obvezu i potrebu stjecanja novih spoznaja o sigurnosti i zdravlju na radu, kao području od posebnog društvenog interesa.

Sve potrebne informacije o konferenciji i pratećim aktivnostima dostupne su na  www.skup-znr.zirs.hr

 

                                                                                                             Vitomir Begović